Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niță, respinge acuzațiile de implicare în scandalul șpăgii de la Hidroelectrica, menționând că a atenționat conducerea Hidroelectrica asupra consecințelor penale ale unui contract cu preț fix.
„Resping ferm orice acuzație, afirmație, asociere în ceea ce privește implicarea mea în acest caz. Iar menționarea numelui meu de către terțe persoane pe marginea acestui subiect intră în categoria speculațiilor care se pot transforma în calomnie”, a afirmat Niță, într-o conferință de presă.
Eugen Brădean, director de trading la Hidroelectrica, și Ioan Mihăilă, membru în cadrul Consiliului de Supraveghere al companiei și consilier al ministrului Constantin Niță, au fost reținuți de Direcția Națională Anticorupție (DNA), într-un dosar de mită privind vânzarea de energie în valoare de 263 milioane euro.
Mihăilă este acuzat de dare de mită, iar Brădean de complicitate la luare de mită și la dare de mită.
Potrivit DNA, Ioan Mihăilă i-a promis în octombrie altui membru al Consiliului de Supraveghere, denunțător în cauză, 1,4 milioane de euro pentru ca acesta din urmă să voteze favorabil încheierea de către Hidroelectrica a unui contract bilateral pe patru ani de vânzare a energiei electrice către firma Energon Power&Gas, în condiții nefevorabile pentru producător.
DNA susține totodată că Brădean i-a transmis lui Remus Vulpescu – membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica și director de cabinet al ministrului Finanțelor Publice, Daniel Chițoiu – că mita urma să ajungă la „trei-patru persoane” și credea că, în afară de acestea, ar fi fost și ministrul Constantin Niță, dar și un „băiat cu ochii albaștri”.
Procurorii notează, în refereratul cu propunerea de arestare preventivă a lui Eugen Brădean și Ioan Mihăilă, că primul s-a întâlnit cu Vulpescu la un restaurant și i-a „reiterat”, cu acest prilej, oferta de „700.000-800.000 de euro” în schimbul facilitării încheierii de contracte pentru energie ieftină de la Hidroelectrica.
Niță a spus că a atenționat conducerea Hidroelectrica asupra consecințelor penale ale unui contract cu preț fix.
„Am luat la cunoștință de oferta aceasta cu două zile înainte de plecarea mea în SUA. L-am sunat pe directorul de la Hidroelectrica, care poate să confirme lucrul acesta și i-am atras atenția foarte serios că un asemenea contract cu preț fix nu poate fi semnat și că poate să aibă consecințe penale. Bineînțeles că ce a urmat știți dumneavoastră mai bine ca mine”, a spus Niță.
El a mai spus că va sprijini organele de anchetă cu orice informații necesare pentru finalizarea investigației.